De onafhankelijkheid en authenticiteit van een ZP’er

Fenna Janssens uit Olst nam 15 jaar geleden het heft in eigen handen en zette een stap die haar leven drastisch zou veranderen. Ze werd van bankier, zelfstandig Organisatie- en Familieopsteller & Natuurcoach. Een voor haar logische actie die een flinke aanloop had. Resultaat was dat ze niet alleen zelf opbloeide, maar inmiddels met Vinca een florerende praktijk heeft in het rustgevende buitengebied van Olst.

Kiemend zaadje
Als accountmanager bij de afdeling Zorg en Welzijn bij Triodosbank reisde Fenna het hele land door. “Indertijd financierden wij initiatieven in de zorg, waaronder met name zorgboerderijen”, zo vertelt ze. ”Als ik daar dan aankwam werd er eerst met zijn allen koffie gedronken en viel het me op dat er een heel ander tempo op na werd gehouden. Ook de andere blik op het leven, waarin de mens meer centraal stond, beviel me goed. En als ik dan ’s avonds terug naar huis reed en mijn man belde riep ik door de telefoon: dat wil ik ook, dat wil ik ook!” Mijn geest raakte er meer en meer rijp voor en na een flink meningsverschil met een ledinggevende, die ik daar overigens nu nog steeds dankbaar voor ben, was bij mij de knop om”, aldus een lachende Fenna.

Bezige bij
“Ik wildeook een plek waar ik mensen rust kon bieden, maar wilde niet zoals op een zorgboerderij jarenlang met dezelfde groep werken. Daar ben ik te ongedurig voor. Liever laat ik mensen een tijdje bijtanken, gun ze een  nieuwe blik op het leven en laat ze dan weer los. Inmiddels was mijn oog gevallen op de huidige locatie aan de Schuilenbergerweg in Olst. Daar was een huisje en een flink stuk grond te huur waar ik mijn ideaal kon verwezenlijken: een tuin waarin mensen niet alleen rust vinden maar ze ook leren voelen met de wortels van hun bestaan. En dus ging ik als eerste een hovenierscursus volgen in de avonduren, gevolgd door een counseling opleiding. Zo maakte ik geleidelijk de overgang van werken in loondienst naar Zelfstandig Professional. Eerst één dag in de week, uitbouwend tot fulltime.

Mond-tot-mond
“Na mijn opleiding Familieopstellingen verwierf ik via mond-tot-mondreclame meer en meer opdrachten in systemisch werken met gezinsopstellingen. In gezinshuizen is dat bijna altijd een situatie waarbij een echtpaar al dan niet met eigen kinderen ook nog een aantal andere kinderen in huis heeft. Dat staat garant voor nu en dan spanning waarbij relaties op de proef worden gesteld. En dan kom ik in beeld en ga daarmee aan de slag. Dat doe ik altijd op een manier die bij mij past:  warm, invoelend, dichtbij, maar met professionele afstand. Daarbij de problematiek niet schuwend. Zo kwam laatst een gezinshuisouder op me af die zei: “Ik heb gehoord dat het bij jou pijn doet, en dat zoeken we”. Dat vond ik toch een mooi compliment.”

Vertel het verder

Samenwerking
“Mijn eerste opdrachten kwamen uit mijn contacten met Gezinshuis.com. Een netwerkpartij die ik kende vanuit mijn tijd bij de bank. Van het opzetten van nieuwe gezinshuizen tot aan werk als gezinshuiscoach kreeg ik van ze”, zo vertelt Fenna. Gevraagd naar de samenwerking met Vinca zegt Hilde Moll van Gezinshuis ‘Aan Boord’ in Holten: “Toen mijn moeder en ik acht jaar geleden ons gezinshuis begonnen, deed Fenna het intakegesprek. Dat voelde door de klik en haar kritische blik meteen vertrouwd. En dat is nooit meer weggegaan. Dat gevoel is zelfs versterkt nadat ze als zelfstandig gezinscoach verder ging. Het fijne van haar ZP-schap vind ik namelijk ook dat ze niet vanuit het belang van een organisatie spreekt. Ze werkt daardoor onafhankelijk en authentiek”, zo besluit een tevreden Hilde. Een mooi pleidooi voor de ZP’er in het algemeen, zo vinden wij van ZPNetwerken.

dé regionale belangenorganisatie voor zelfstandig professionals