Van vastgoed vraagstuk tot community oplossing
Marius Boom, vanaf zijn geboorte Mas, is vernoemd naar zijn grootvader. Hij was jarenlang samen met zijn broer John, algemeen directeur van Boom uitgevers. In 2018 besloot hij na 35 jaar trouwe dienst terug te treden uit het familiebedrijf. Waar hij mee achterbleef was het leegstaande gebouw van Edu’Actief. Een schijnbaar oninteressant pand, dat niet te verkopen was. Maar waarom zou je daarover klagen als je het zelf op kunt lossen?
bhome@work
Met die instelling besloot Mas in eigen persoon intrek te nemen in het gebouw aan de Zomerdijk in Meppel. Immers, hij moest een werkplek hebben voor zichzelf. En het liefst een waar bij zich thuis voelde. Hij nam de verfkwast ter hand, schilderde zijn kamer wit en startte. Nu echter als Zelfstandig Professional (ZP’er). Boom was aan het werk en hij doopte de locatie om tot: bhome@work.
Zonder plan geen resultaat
Alleen is maar alleen in zo’n groot complex en dus moest er een idee komen hoe er invulling aan gegeven kon worden. “Als ondernemer heb ik de wereld zien veranderen van grote hiërarchische bedrijven naar slimme netwerkorganisaties. Wat daarin blijft is de behoefte om met elkaar te kunnen sparren en geïnspireerd te raken”, zo vertelt Mas. ”En dat vormde de sleutel voor de oplossing” Vervolgens schakelt hij zijn dochter met een stel vriendinnen in, om vanuit de nieuwe generatie mee te denken en een plan op te stellen. Het moest immers wel kans van slagen hebben.
Concept
De dames oordeelden dat het leuk en hip is in deze tijd om ondernemers een plek te geven in een community. Een locatie waar ze kantoor kunnen houden op een vaste plaats. Of een flexplek waar ze af en toe zijn om bijvoorbeeld mensen te ontvangen, anderen te ontmoeten of om geïnspireerd te raken. “Het moest volgens hen een ruimte worden om onbeperkt te werken” voegt Mas toe. “Daar hoort dan ook het faciliteren met een central-desk bij en het voorzien in koffie, thee en water”, zo vult bij aan.
Proefwerken
Dat alles moest een speels karakter krijgen en een sfeer waarin mensen zich thuis voelen. Om dat verder vorm te geven bedacht Mas ‘proefwerken’. In de media plaatst hij een oproep waarin vrijwilligers wordt gevraagd om een maand kosteloos te komen werken. Daartegenover staat dat zij hun mening geven over de opzet en met aanvullende ideeën komen. Nynke de Vries, net partieel zonder werk, is een van hen.
Communitymanager
Nynke ziet haar kans schoon om haar baan in loondienst te combineren met haar ZP-schap als beginnend trainer/coach op het gebied van burn-out. Na een korte periode van ‘proefwerken’ om het bhome-concept aan te scherpen, staat haar besluit vast. “Mas vroeg me of ik nog wat langer wilde blijven om als communitymanager de ‘central-desk’ te bemensen. In die hoedanigheid ben ik het centrale aanspreekpunt van bhome geworden. Met taken als facilitator, coördinator van de Academy die we hier ook hebben en als begeleidster van de stagiaires” zo vertelt ze trots.
Unieke sfeer
“Je merkt dat er goed over nagedacht is”, aldus Nynke. “Het gebouw ademt een huiselijke sfeer. En het unieke karakter van het pand met verschillende gangen, kamers en andervormige ruimten, combineert uitstekend met het speelse karakter van de inrichting. Zoals het schaakspel in de hal en het scrabblebord dat aangeeft wie in welke ruimte zit. Maar ook de aanduiding en benaming van de ruimten” zo zegt ze. “Allen in het Engels, beginnend met een ‘b’ en luisterend naar namen als b@16 voor een kamer, b@art voor een vergaderkamer met kunst en b@books voor de bibliotheek. Uitzondering daarop is het klaslokaal met een klassiek Aap-Noot-Mies bord aan de buitenkant, binnen uitgewerkt is een reusachtige tekening van een Aap, het speelse karakter verbeeldend, de wand met de grote walnoot die gekraakt is om tot dit plan voor een community te komen, en Mies de poes, die het presentatiescherm vasthoudt”.
@place to b
Mas Boom heeft met dit concept een waarlijk fraaie en goed werkende oplossing gevonden voor zijn vastgoed vraagstuk. Nynke de Vries heeft er een unieke opdracht door verworven. Een mooie combinatie met de andere opdrachten als coach, die samenkomen in Bhome. Voor haar, net als voor veel andere ZP’ers in Meppel, the place to b.